Ondernemers opgelet: is uw relatiegeschenk aftrekbaar?

By 5 maart 2019 oktober 28th, 2019 Bericht

Een relatiegeschenk is dé manier om de band met uw klanten te versterken, ook als hardwerkende zelfstandige. Bijvoorbeeld als leuke attentie na een geslaagde klus. Of geef juist een mooi eindejaarsgeschenk voor een vliegende start in het volgende jaar. Toch vragen we ons al snel af wat iets kost voordat we iets weggeven. Is er misschien iets te regelen met de belastingaftrek van uw relatiegeschenk?

Relatiegeschenken aftrekbaar van je inkomstenbelasting

Als zelfstandig ondernemer kunt u de aanschaf van een relatiegeschenk opvoeren als zakelijke kosten. Dat zijn alle kosten die u moet maken om uw onderneming te managen. Binnen de zakelijke kosten wordt onderscheid gemaakt tussen aftrekbare en niet-aftrekbare kosten. Zakelijke kosten zijn aftrekbaar als u ze volledig hebt gemaakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming. Let op: daarvoor geldt wel dat u als natuurlijk rechtspersoon moet ondernemen, en niet als bijvoorbeeld een bv.

Volgens onze belastingdienst vallen relatiegeschenken onder de zogenaamde gemengde kosten. Het zijn dus eigenlijk gewoon kosten. Totdat de aangifte van uw inkomstenbelasting om de hoek komt kijken. In uw aangifte vindt er dan een aanpassing plaats: 26,5% van de kosten voor uw relatiegeschenken wordt opgeteld bij uw winst en is niet aftrekbaar.

Is de btw van een relatiegeschenk aftrekbaar?

Normaal gesproken is de btw op uw uitgaven aftrekbaar als voorbelasting. Natuurlijk zijn er een paar uitzonderingen. Zo is de btw alleen aftrekbaar als de ontvanger van het relatiegeschenk de btw zelf ook zou mogen aftrekken. Als u een timmerman dus een hamer geeft, mag u die btw gerust aftrekken. Maar dat mag niet als u hem een Nintendo geeft. En ook daar is weer een uitzondering op. Geeft u per persoon per jaar minder dan € 227,- exclusief  btw uit aan relatiegeschenken? Dan mag u de btw wel aftrekken.

Bestaande klant vs. nieuwe klant

Bij het geven van een relatiegeschenk moet u wel even stilstaan bij uw band met de ontvanger. Geeft u een attentie aan bestaande klanten of leveranciers? Dan kunt u spreken van een relatiegeschenk en de regels hierboven toepassen. Gaat het om een cadeautje om nieuwe klanten te trekken? Dan kunt u de kosten daarvoor inboeken als acquisitiekosten en dat zijn normale bedrijfskosten.

Tip: check voor de zekerheid bij uw fiscalist of accountant wat u precies kunt doen qua geschenken. En gaat u op zoek naar relatiegeschenken? Dan hebben wij genoeg moois om uit te kiezen.

 

Leave a Reply